Mergi la conţinutul principal

MAI rezilienți și mai buni în identificarea soluțiilor ce răspund așteptărilor persoanelor aflate în situații de criză

Secretarul de Stat al MAI, Jana Costachi, a participat la Conferința de încheiere a proiectului care a reunit experți naționali și internaționali din domeniul de respectare a drepturilor omului, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, ai organizațiilor non-guvernamentale, precum și beneficiarii direcți ai proiectului.

Timp de aproape un an, proiectul ,,Răspunsul de Urgență la Criza din Ucraina” a urmărit oferirea asistenței și acordarea sprijinului necesar persoanelor refugiate.

Prin intermediul proiectului au fost reduse potențialele vulnerabilități și inechități, oferindu-le refugiaților suport de grup psihologic, activități de coeziune socială, acces la servicii integrate, precum și suport umanitar.

Jana Costachi a menționat  importanța creării și fortificării rețelelor de comunicare și suport reciproc între instituțiile publice și private pentru a  asigura integrarea de succes a persoanelor strămutate din Ucraina.

Tot în cadrul conferinței, secretarul de stat a solicitat implicarea activa a administrației publice locale, instituțiilor descentralizare, lăcașuri de cultură, precum și organizațiilor guvernamentale informarea persoanelor strămutate despre drepturile de care se pot bucura în Republica Moldova.

Amintim că, în țara noastră s-au refugiat peste 87.000 de femei și copii, care au fost nevoiți să plece din calea războiului. Circa 108 620 mii persoane refugiate au fost înregistrate traversând Republica Moldova începând cu 24 februarie 2022.