Mergi la conţinutul principal

Trei polițiști din Bender – cercetați pentru facilitarea intrării ilegale în Republica Moldova a cetățenilor din Ucraina în schimbul a 4000-5000 USD (VIDEO)

Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cercetează trei polițiști din cadrul IP Bender a IGP al MAI pentru facilitarea intrării, șederii și tranzitării ilegale a teritoriului Republicii Moldovei de către cetățeni din Ucraina, contra sumelor de 4000-5000 de dolari SUA per persoană.

Mai exact,  începând din octombrie 2022, funcționarii publici cu statut special preluau bărbații ucraineni de la frontieră pe segmentul regiunii transnistrene, urmare a recrutării lor prealabile de către alți complici din Ucraina. Ulterior, îi transportau în mun. Chișinău și îi cazau la hotel, pentru organizarea plecării lor spre Uniunea Europeană.

Liderul celor trei a fost reținut în noaptea din 4 aprilie 2023 în momentul în care transporta doi cetățeni ucraineni, care au traversat ilegal frontiera de stat. Ceilalți doi polițiști urmează a fi citați și audiați în calitate de bănuiți, iar în privința liderului grupului, procurorii PCCOCS urmează să determine necesitatea aplicării arestului.

În scopul probării activității de organizare a migrației ilegale de către grupul infracțional investigat, oamenii legii au descins cu 7 percheziții la adresele de domiciliu, în birourile și automobilele celor trei angajați cu funcții de execuție din cadrul IP Bender. Drept rezultat, au fost ridicate dispozitive de comunicare și alte obiecte relevante cauzei penal, care vor fi supuse cercetării.

Investigațiile continuă, timp în care cei trei polițiști beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.