Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Ziua Internaţională Anticorupție

Ziua Internațională Anticorupție este  marcată în fiecare an la  9 decembrie, fiind adoptată la 31 octombrie 2003 prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției”.

În acest context, în perioada 01-11 decembrie curent, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) a lansat Campania Anticorupție „Împreună pentru Integritateˮ, în cadrul căreia sunt realizate o serie de activități de informare și educație anticorupție.

Astfel, la data de 03 decembrie curent, ofițerii SPIA, în cadrul proiectului Femeia SPIA” au organizat o instruire în domeniul integrității pentru funcționarele Inspectoratului de Poliție din Criuleni și Dubăsari.

În continuare, ofițerii SPIA au diseminat informații în spațiul public prin intermediul campaniilor de promovare a integrității pe rețelele de socializare, participarea la emisiuni televizate și motivarea societății în implicarea activităților organizate de SPIA.

În această ordine de idei, la 08 decembrie curent, SPIA, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliție al MAI și Automobil Club Moldova au informat participanții la traficul rutier, pe teritoriul mun. Chișinău, despre răspunderea ce o poartă în cazul implicării în actele de corupție și conexe corupției.

Evenimentele dedicate Zilei Internaționale Anticorupție au continuat la 09 decembrie în punctele de trecere a frontierei Leușeni, Sculeni, Palanca și Giurgiulești. Astfel, echipele comune de funcționari ai SPIA, Centrului Național Anticorupție, Serviciului Vamal și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au distribuit cetățenilor materiale informative cu referire la modalitățile de sesizare a manifestărilor de corupție și riscurile implicării în astfel de fapte.

De menționat este faptul că, la data de 10 decembrie curent, conducerea MAI și SPIA vor acorda diplome de integritate pentru funcționarii subdiviziunilor MAI care au demonstrat responsabilitate, onestitate și toleranță zero față de fenomenul corupției pe parcursul anului 2020. În cadrul ceremoniei, de asemenea, vor fi menționați studenții Academiei „Ștefan cel Mare” care s-au implicat activ în realizarea spot-urilor video cu mesaje promotoare a integrității.

SPIA își exprimă aprecierile pentru eforturile și responsabilitatea manifestată de către funcționarii publici și societatea civilă prin acțiunile de prevenire și combatere a fenomenului corupției.