Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Rezultatul raziilor nocturne

În perioada 20-21.03 curent, în scopul responsabilizării cetățenilor privind respectarea regulilor de circulație rutieră, prevenirea și combaterea ilegalităților cu implicarea funcționarilor publici cu statut special au fost desfășurate razii cu implicarea ofițerilor SPIA, INSP, BPDS ,,Fulger” și  DP a mun. Chișinău

Astfel, în rezultatul activității, au fost documentate 11 contravenții, care au însumat aplicarea amenzilor în valoarea de 13 100 MDL și 17 puncte de penalizare.

În acest context, cele mai frecvente derogări documentate au fost: încălcarea regulilor de exploatare a autovehiculului; încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor; încălcarea regulilor privind vinieta; starea de ebrietate la volan.

Pe parcursul raziei, au fost documentate trei cazuri de conducere a unităților de transport în stare de ebrietate. În rezultatul testării cu alcooltestul Drager” au fost depistate valori de 0,64 mg/L, 0,79 mg/L și respectiv 0,81 mg/L concentrație de alcool în aerul expirat. De menționat este faptul că, cetățenii documentați sunt persoane civile și funcționari publici.

Totodată, cu suportul informativ al SPIA al MAI, de către funcționarii Secției Investigare Fraude Economice a DP a mun. Chișinău, în comun cu angajații BPDS ,,Fulger” a IGP al MAI, a fost documentată activitatea clandestină în incinta unui local.

  Conform informațiilor deținute, în incinta localului vizat, activa clandestin un casino, unde erau practicate jocuri de noroc.

În speță, organizatorul și coordonatorul jocurilor de noroc, contacta telefonic participanții pentru a anunța data și ora când va avea loc următorul joc. Totodată, acces aveau doar persoane selectate, de încredere a organizatorului jocului.

Potrivit informațiilor din posesie, acesta beneficia de protecționismul unor funcționari ai instituțiilor de stat, la moment neidentificați.

În rezultatul desfășurării raziilor, în incinta localului, au fost depistate 7 persoane care consumau băuturi alcoolice și practicau jocuri de noroc, contra sumelor de bani, cu ignorarea prevederilor Instrucțiunilor cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 reglementate prin Hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică.

Consecvent, persoanele vizate au fost documentate și identificate, urmând a fi atrase la răspundere contravențională pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, desfăşurarea ilegală a activităţii de întreprinzător, încălcarea legislației cu privire la jocurile de noroc.

În acest context, SPIA condamnă implicarea cetățenilor în activități ilegale și va concentra eforturile pentru a depista și sancționa cetățenii care participa la organizarea și coordonarea acestor activități clandestine.

SPIA precizează că, are misiunea să fortifice activitatea subdiviziunilor MAI în scopul prevenirii accidentelor din traficul rutier, intensificării măsurilor de responsabilizare a conducătorilor auto, respectării Regulamentului circulației rutiere, prevenirii și combaterii manifestărilor de corupție și respectarea normelor de prevenție a evoluției pandemice.