Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Dosare penale privind înstrăinarea ilegală a terenurilor publice

În baza probelor acumulate de către angajații procuraturii mun.Chişinău, Oficiul Principal, ofițerilor Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au fost pornite 3 cauze penale în conformitate cu prevederile art. 244 alin. (2) lit. b), art. 27, 190 alin. (5), și art. 310 alin. (1) Codul Penal al Republicii Moldova pe faptul creării unei scheme infracționale de obținere ilegală a loturilor de pămînt prin încheierea contractelor de arendă.

În cadrul desfășurării acțiunilor operative au fost documentați 10 foști și actuali funcționari, persoane fizice si juridice.

Astfel, în urma măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală desfășurate, s-a stabilit că, bănuiţii ar fi constituit o schemă prin care au comis tentativa de înstrăinare a unor loturi de teren, care aparţin Primăriei municiupiului Chisinau.

 Astăzi, în baza încheierii judecătorului de instrucție, au fost efectuate 21 percheziții în birourile de serviciu, în automobilele și la domiciliile persoanelor care au nimerit în vizor, pentru a ridica probe relevante pentru cauză.

Dacă vor fi găsite vinovate, cele 10 persoane riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani şi amenzi de sute de mii de lei.

În continuare se efectuează acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii implicării şi a altor persoane cu tangenţă la caz.