Mergi la conţinutul principal
  • Clear

12 cauze penale pentru Corupere Activă

În rezultatul documentării a șapte ofițeri și subofițeri din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) al Inspectoratului General de Poliție (IGP) învinuiți de comiterea coruperii pasive, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) în colaborare cu Procuratura Anticorupție au inițiat 12 cauze penale pentru Corupere activă.

În spețe, conducătorii auto au oferit sau transmis mijloace financiare angajaților INSP pentru a nu fi documentați pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate sau pentru alte încălcări ale Regulamentului Circulației Rutiere.

De menționat este faptul că, în repercusiune, angajații INSP au denunțat tentativele de corupere.

Astfel, dacă vor fi găsiți vinovați, cetățenii vizați în cauzele penale inițiate în baza prevederilor art. 325, Cod Penal al Republicii Moldova, Corupere activă, riscă închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unități convenționale.

În acest context, SPIA continuă acțiunile de urmărire penală pentru a identifica conducătorii auto implicați în acte de corupție.

Consecvent, SPIA apelează la disponibilitatea conlucrării interinstituționale pentru a combate fenomenul corupției în Republica Moldova. În aceeași ordine de idei, SPIA îndeamnă participanții la traficul rutier să evite comiterea ilegalităților. Totodată, în cazul în care cunosc sau se pretinde de a fi implicați în acțiuni de corupție, să apeleze linia specializată anticorupție – 1520.