Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Ședința Comitetului Director al Proiectului Twinning UE “Reforma instruirii inițiale și continue a sistemului de poliție din Republica Moldova”

 

Astăzi, 8 octombrie 2019, a avut loc cea de-a 5-a ședință a Comitetului Director al Proiectului Twinning “Reforma instruirii inițiale și continue a sistemului de poliție din Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană. 
La ședință a participat echipa de proiect compusă din reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, membri ai Delegației Uniunii Europene, prezidați de Secretarul de Stat al MAI, Ianuș Erhan și șeful Poliției din Lituania, Linas Pernavas.
Secretarul de Stat a subliniat importanța procesului de reformare a instruirii inițiale și continue a sistemului de poliție din Republica Moldova și a mulțumit experților pentru realizările obținute până acum.   
La rândul său, șeful Poliției din Lituania a menționat că a trecut deja un an de la prima ședință și că rezultatele obținute sunt unele remarcabile pentru momentul actual.
Proiectul a fost structurat în patru componente, precum: programe de învățământ și metodologii de instruire moderne elaborate și implementate; personalul de poliție instruit și pregătit să interacționeze cu cetățenii în mod profesionist și modern; Academia ”Ștefan cel Mare” modernizată în conformitate cu standardele UE și internaționale; capacitățile Centrului Integrat de Pregătire pentru Aplicarea Legii consolidate. Aceste componente sunt îndeplinite cu ajutorul obiectivelor bine stabilite. 
În cadrul ședinței, au fost discutate progresele înregistrate în perioada de  raportare 8 iulie 2019 – 6 octombrie 2019.
Astfel, la data de 12 august 2019, Centrul integrat de pregătire pentru aplicarea legii al MAI(CIPAL), a dat start cursului de formare profesională a subofițerilor de poliție debutanți în cadrul căruia vor fi pregătiți, în perioada 12.08.2019-06.12.2019, primii 56 de subofițeri de poliție (17 femei și 39 bărbați).
De asemenea, și Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare” a revenit în calitate de principalul beneficiar al componentei 3, prima misiune de experți a UE fiind în vizită la Academie în perioada 23 - 27 septembrie 2019, unde au fost discutate mai multe aspecte.
Totodată, au avut loc 4 misiuni ale experților UE în cadrul componentei 4 a TWP. Expertizele au fost realizate în domeniile precum: identificarea procedurilor interne de gestionare a CIPAL; pregătirea proiectului de metodologie pentru analiza necesarului de instruire; identificarea procedurilor și instrumentelor interne pentru monitorizarea performanței CIPAL. 
Menționăm că, proiectul a demarat la 20 iulie 2018 și va avea o durată de 30 de luni (până în ianuarie 2021) și are drept obiectiv modernizarea și consolidarea instruirii inițiale și continue a sistemului de poliție în conformitate cu cele mai bune practici internaționale. Uniunea Europeană va finanța acest proiect  cu 2 mil. Euro și va acorda sprijin Guvernului Republicii Moldova pentru o mai bună asigurare a statului de drept și menținere a ordinii și securității publice.