Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Rețea de migrație ilegală, destructurată la frontiera de stat de către Poliția de Frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate

Ofițeri ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și ai Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitatate au reușit să destructureze o rețea de migrație ilegală, ce acționa pe relația Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Gruparea era condusă de doi cetățeni moldoveni, dintre care un fost polițist de frontieră, și avea ca ,,obiect de activitate” racolarea de cetățeni străini proveniți din state cu cu risc sporit de terorism, cazarea temporară a acestora pe teritoriul Republicii Moldova, punerea la dispoziție de documente de identitate false și transportarea lor peste râul Prut, până pe partea română. Pentru serviciile oferite, traficanții primeau de la fiecare migrant câte 2000 euro, bani care erau achitați pe teritoriul României.

În urma unor acțiuni simultane desfășurate de către ofițerii IGPF și SIS pe sectorul verde al frontierei de stat, și anume în proximitatea localităților de frontieră Frăsinești, raionul Ungheni și Costești, raionul Râșcani, au fost reținuți atât organizatorii rețelei, cât și depistați mai mulți cetățeni străini care intenționau să acceadă fraudulos în Uniunea Europeană. Cetățenii străini, cu vârste cuprinse între 20 și 35 ani, originari din Republica Populară Bangladesh și Republica Uzbekistan, s-au dovedit a fi solicitanți de azil pe teritoirul național, plasați anterior în Centrul de Plasament Temporar pentru străini al BMA al MAI al R. Moldova unde au și fost returnați, iar cetățenii moldoveni, organizatorii filierei de migraţie ilegală, au fost reţinuți pentru 72 ore.

Operațiunea comună a ofițerilor IGPF și SIS se înscrie în obiectivul prioritar al viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Interne Andrei Năstase de combatere fermă a schemelor ilegale, inclusiv a traficului ilicit de persoane, precum și de asigurare a cooperării loiale între instituțiile de drept, în beneficiul cetățenilor.  

Cercetările sunt continuate în vederea depistării întregii activități infracționale și luării măsurilor legale ce se impun.