Mergi la conţinutul principal

Ministrul Ana Revenco a participat la manifestația de plecare a angajaților IGSU în Grecia pentru lichidarea incendiilor de pădure

 

Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco a participat, astăzi 9 august 2021, la ceremonia solemnă de detașare a salvatorilor în misiunea de sprijinire a colegilor din Grecia la stingerea incendiilor de pădure.


La eveniment au fost prezenți șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general-maior Mihail Harabagiu și cei 25 de pompieri și salvatori cu 4 unități de tehnică detașați pentru misiune.


”Sunt onorată să încep mandatul de ministru cu acest eveniment frumos care marchează o premieră pentru IGSU. Este pentru prima oară când o echipă de pompieri și salvatori va participa la lichidarea consecințelor unor calamități în altă țară. Douăzeci și cinci de pompieri moldoveni pleacă astăzi într-o misiune în  Grecia, unde se vor alătura colegilor săi eleni pentru a ajuta această țară afectată de o calamitate dezastruoasă. Astăzi, Grecia are nevoie de ajutor iar Republica Moldova este pregătită să îl ofere”, a menționat în discursul său ministrul afacerilor interne. 


Totodată, ministrul Ana Revenco a menționat că această misiune este realizată în baza unei înțelegeri bilaterale între instituțiile de specialitate din Republica Moldova și Republica Elenă. 


”Îmi propun să lucrăm împreună pentru a întări capacitățile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență de a face față provocărilor schimbărilor climatice, în țară și în regiune. Acest lucru presupune dezvoltarea continuă a competențelor angajaților, diversificarea tipurilor de servicii și intervenții ale IGSU, întărirea capacității de analiză a riscurilor, precum și extinderea și consolidarea cooperării internaționale. Provocările climatice nu se opresc la frontieră și nu pot fi gestionate doar într-un cadru strict național. Avem nevoie unii de alții - țările trebuie să lucreze împreună pentru a face față acestor provocări”, a punctat ministrul afacerilor interne.


La fel, atât ministrul de interne, cât și șeful IGSU le-a urat pompierilor și salvatorilor succes, curaj și atenție maximă în misiunea complicată și să se întoarcă sănătoși acasă. 


Cei 25 de salvatori și pompieri cu 4 unități de tehnică urmează să ajungă în Grecia după ce vor parcurge distanța de 1600 km. La destinație aceștia se vor implica în stingerea incendiilor. Pompierii moldoveni vor acționa neîntrerupt pe parcursul misiunii, întrucât efectivul detașat va lucra în ture. În cadrul echipelor de intervenție sunt module pentru misiuni de lichidare a incendiilor în zonele puternic afectate, dar și paramedici pentru acordarea primului ajutor calificat efectivului implicat, dar la necesitate și persoanelor civile.