Astăzi, 10 februarie, a avut loc evenimentul de lansare a primei etape a Programului național de modernizare tehnologică a sistemului de siguranță publică și rutieră „Controlul traficului”, implementat de Ministerul Afacerilor Interne, dezvoltat și gestionat de Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI.
Realizarea cu succes a primei etape a programului este marcată de punerea în exploatare a 23 posturi noi de supraveghere, dintre care 18 posturi de supraveghere la nivel național și 5 posturi noi de supraveghere în mun. Chișinău. În total, 36 camere de supraveghere a circulației rutiere modernizate, cu capacități extinse, vor veghea securitatea traficului rutier în țară.
„Prioritatea supremă a Ministerului de Interne este viața și securitatea oamenilor. Toate subdiviziunile afacerilor interne muncesc 24/24, ca cetățenii Republicii Moldova să fie în siguranță pe străzile acestei țări ca pietoni, iar pe drumurile naționale și locale – ca șoferi. Implementarea programului pe care îl lansăm astăzi, va salva sute de oameni de la accidente. Sute de pietoni, șoferi și pasageri vor ajunge cu bine la familiile lor. Aceste activități sunt parte a programului de digitalizare a MAI, care prevede atât digitalizarea proceselor, cât și a serviciilor pentru toate subdiviziunile”, a menționat Viorel Cernăuțeanu, Secretar de Stat al MAI.
Anual, din cauza vitezei excesive, neatenției și a condusului în stare de ebrietate, au loc mii de accidente și decedează sute de persoane. Doar pe parcursul anului 2021, din cauza depășirii limitei de viteză, au avut loc 827 accidente rutiere, 122 persoane au decedat și 939 au primit traumatisme. În total, doar în anul 2021 au avut loc 2.517 accidente, în care au decedat 254 de persoane și au fost traumatizate 2.834 de persoane.
În baza statisticilor, care analizează incidența rutieră pe sectoarele de drum până la instalarea sistemelor de supraveghere și după, se observă o reducere drastică a numărului de accidente rutiere. Ca exemplu, în doar doi ani de la instalarea sistemelor de supraveghere în Anenii Noi, numărul accidentelor rutiere, care s-au soldat cu pierderi de vieți omenești sau traumatisme grave, a fost redus de la 15 la zero.
Obiectivul major al implementării etapizate a Programului național de modernizare tehnologică a sistemului de siguranță publică și rutieră ”Controlul traficului” este creșterea gradului de securitate a societății.
Aceste sisteme automatizate de supraveghere înseamnă mai multă siguranță în trafic, dar și siguranță publică mai sporită, prin depistarea la timp a unui infractor sau identificarea în primele ore a unei mașini date în căutare.
Directorul Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI, Alexandru Putere, a subliniat că monitorizarea în regim de timp real cu sisteme video de supraveghere inteligente dezvoltă și îmbunătățește capacitățile operaționale ale organelor de drept. De asemenea, sunt îmbunătățite capacitățile de reacție/răspuns în diferite situații de interes, este facilitată intervenția promptă și imediată a poliției la descoperirea infracțiunilor, și nu în ultimul rând, reduce numărul accidentelor rutiere și a caracterului grav al acestora prin îmbunătățirea disciplinei participanților la trafic.
În cadrul evenimentului, reprezentanții STI ai MAI au demonstrat întregul proces de constatare și validare a incidentelor procesate de sistemul de supraveghere – din momentul captării presupusei încălcări și până la tipărirea și sigilarea automatizată a proceselor-verbale. Este de menționat faptul că datele cu care operează reprezentanții STI al MAI sunt depersonalizate, respectiv, este exclusă o posibilă tentativă de corupere a acestora.