Mergi la conţinutul principal

Front comun în lupta cu criminalitatea: MAI va semna un acord cu FBI

Astăzi, 22 noiembrie 2021, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a prezentat în cadrul unui briefing rezultatele obținute în urma vizitei de lucru a delegației MAI în Statele Unite ale Americii, în perioada 15-19 noiembrie 2021.

 

„Această vizită a avut loc în contextul parteneriatului strategic moldo-american. Asistența care ne este oferită de colegii din SUA are o contribuție semnificativă la capacitarea organelor de aplicare a legii din Republica Moldova. Vizita a fost generată și de nevoile noi de colaborare dintre Republica Moldova și SUA, în contextul noilor provocări la securitatea internațională și regională – aici vorbim despre pandemie și criza migrațională, precum și despre ritmul cu care se dezvoltă criminalitatea cibernetică și cea transfrontalieră. Republica Moldova este un partener sigur și de încredere al Statelor Unite și a Uniunii Europene pentru a face un front comun la prevenirea și intervențiile necesare, astfel asigurând securitatea atât națională, cât și în regiune”, a remarcat Ana Revenco în mesajul său introductiv.

 

În cadrul vizitei a avut loc întâlnirea cu Biroul Federal de Investigații (FBI), în urma căreia FBI și MAI s-au angajat să încheie un acord oficial de schimb de date biometrice în cadrul programului FBI „Schimb global de date biometrice și alte date de identitate”. Odată formalizat, acordul respectiv va oferi posibilitatea de a căuta în baza de date a FBI de aproape 80 de milioane de înregistrări și de a primi înapoi un raport al oricăror rezultate asupra teroriștilor și a criminalilor transnaționali cunoscuți sau suspectați. Acest acord va ajuta investigațiile, va îmbunătăți eficacitatea aplicării legii și va promova siguranța publică. Din anul 2002, în cadrul acestui program participă peste 50 de țări, care au acces la peste 450.000 date biometrice.

 

O altă vizită a avut loc în cadrul Biroului Internațional pentru Combaterea Drogurilor și Aplicarea Legii (INL) al Departamentul de stat al SUA. În cadrul acestei întâlniri, s-a pus în discuție importanța cooperării internaționale între agențiile de aplicare a legii specializate și subdiviziunile MAI în domenii precum combaterea criminalității transfrontaliere, a traficului de droguri, traficului de arme, traficul de ființe umane, etc.

 

Asistentul Secretarului Departamentului de Stat, Tood D. Robinson a felicitat Republica Moldova pentru intenția și perseverența de a moderniza țara. La invitația delegației Ministerului Afacerilor Interne, Oficialul american și-a exprimat interesul efectuării unei vizite la Chișinău la începutul anului 2022, pentru a susține reformele inițiate de Ministerul Afacerilor Interne.

 

Vizita la Homeland Security Investigation (HSI) și Biroul Interpol Washington a marcat prima întrevedere dintre conducerea MAI și HSI – agenție care întrunește cele mai multe organe de aplicare a legii din SUA, responsabilă de investigarea criminalității și amenințărilor transnaționale la nivel național și internațional, inclusiv responsabilă de securitatea frontierelor și domeniului vamal. S-a discutat despre asigurarea schimbului de informații ca element obligatoriu în investigarea criminalității transfrontaliere în contextul procesului de tehnologizare, sporirea mobilității oamenilor, dar și adaptabilitatea și perfecționarea structurilor criminale.

 

Întrevederea delegației Ministerului Afacerilor Interne cu Institutul pentru Guvernarea Securității (Institute for Security Governance) a avut ca temă managementul urgențelor și reziliența la provocările contemporane de securitate.

 

În cadrul briefing-ului de presă, ministrul a relatat despre întâlnirea delegației cu Dereck J.Hogan, Adjunctul Asistentului Secretarului de stat al SUA. Ratificarea de către Moldova a Convenției de la Istanbul a fost remarcată de oficialul american ca un pas important în prevenirea și combaterea violenței față de femei și violenței în familie. Domnul Hogan a felicitat Republica Moldova pentru cursul democratic și pro-european pe care l-a ales, dar și pentru eforturile statului de a dezvolta acest parcurs într-o manieră pro activă și în beneficiul cetățeanului.

 

Pe finalul briefing-ului de presă, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a invitat jurnaliștii la o conferință de presă, care va avea loc săptămâna aceasta, unde va fi prezentat un raport ce ține de activitățile realizate de către MAI până în prezent. La fel, vor fi prezentate prioritățile și politicile în curs de implementare pentru asigurarea ordinii și securității cetățenilor în perioada ce urmează.

 

Despre întâlnirile avute cu Agenția Națională Antidrog a SUA, Centrul Național al SUA pentru Copii Dispăruți și Exploatați precum și cu Agenția de Apărare și Reducere a Amenințărilor puteți afla din comunicatele de presă publicate anterior pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.