Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Delegaţia Republicii Moldova participă la cea de-a 71-a Sesiune a Comitetului Executiv al Programului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi

În perioada 5-9 octombrie 2020, la Geneva se desfăşoară cea de-a 71-a Sesiune a Comitetului Executiv al Programului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (ExCom).

 

Republica Moldova este reprezentată la eveniment de către Tatiana Molcean, Ambasadoare, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lîngă oficiul ONU și alte organizații internaționale la Geneva, Mariana Grama, Secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne,  Olga Poalelungi, director al Biroului migrație și azil al MAI și Iulian Grigoriță, Reprezentant Permanent adjunct al Republicii Moldova pe lîngă oficiul ONU și alte organizații internaționale la Geneva. În legătură cu pandemia COVID-19 în lume, participarea reprezentanților MAI la sesiunea ExCom are loc în regim on-line.

 

Sesiunile Comitetului Executiv se organizează anual, având drept scop analiza, dezbaterea problemelor şi identificarea soluţiilor în vederea asigurării protecţiei şi respectării drepturilor refugiaţilor, persoanelor intern deplasate, apatrizilor și altor categorii de persoane care necesită protecție.

 

Republica Moldova împărtășește de rând cu întreaga comunitate internațională îngrijorarea cu privire la creșterea constantă în ultimii ani a deplasărilor forțate de oameni, generate de conflicte, războaie și încălcări ale drepturilor omului. În contextul situației pandemice în lume, situația refugiaților s-a agravat considerabil.

 

În alocuţiunea sa în cadrul şedinţei plenare, secretarul de stat al MAI, Mariana Grama, a prezentat poziția Republicii Moldova, privind problema refugiaţilor în lume, a reafirmat ataşamentul ţării noastre de a promova în continuare drepturile omului, a reiterat susținerea Pactului Global pentru Refugiați și a reconfirmat angajamentele asumate în cadrul primului Forum Global privind Refugiații din luna decembrie 2019. Concomitent, Republica Moldova s-a aliniat la Declarația Uniunii Europene și Statelor Membre expusă în cadrul sesiunii ExCom.

 

Totodată au fost prezentate acțiunile țării noastre în gestionarea pandemiei și anume, s-a menționat, că toate cazurile de contaminare cu infecția COVID-19 în rândurile refugiaților, solicitanților de azil și apatrizilor au fost tratate fără discriminare, oferindu-i accesul la asistență medicală în aceleași condiții ca și pentru cetățenii Republicii Moldova.

 

Dl Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi a mulţumit Republica Moldova pentru acţiunile întreprinse ca răspuns la pandemia COVID-19, și anume pentru atenția atribuită refugiaților aflați în țara noastră, a apreciat mult eforturile întreprinse în vederea consolidării sistemului național de integrare, a menționat nivelul excelent de cooperare stabilită între UNHCR și Republica Moldova.