Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Ceremonia oficială dedicată absolvirii cursului de instruire a salvatorilor desfășurat de formatorii Ordinului medical maltez din Polonia

 

Astăzi, 9 octombrie 2019, în cadrul Centrului Republican de Instruire al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, a avut loc ceremonia oficială dedicată înmânării certificatelor de absolvire, salvatorilor care au fost instruiți la capitolul primul ajutor calificat, de către formatorii „Ordinului medical maltez din Polonia”, în cadrul „Proiectului ce prevede dezvoltarea capacităților de acordare a primului ajutor calificat”. 
La evenimentul festiv a participat Secretarul de Stat al MAI, Ianuş Erhan, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Excelenţa Sa, Bartolomeu Zdaniuc, conducerea IGSU și reprezentanții „Ordinului medical maltez din Polonia”. 
În discursul său, Secretarul de Stat al MAI a specificat importanța colaborării cu colegii din Polonia menționând proiectele susținute de Uniunea Europeană, care oferă perspective pentru implementarea şi realizarea unei vieţi sigure pentru cetățenii Republicii Moldova. 
Conducerea IGSU, reprezentată de șeful adjunct, Sergiu Golovaci, a menţionat că realizarea proiectului în cauză reprezintă un pas important la alinierea ţării noastre la standardele Uniunii Europene prin transferul de cunoştinţe de la o ţară membră UE, cum este Polonia, prevăzut de angajamentele Republicii Moldova privind realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. 
Excelenţa Sa, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova a specificat că solidaritatea şi atitudinea sunt simbolurile cheie care definesc acest proiect şi care ne ajută să mergem împreună spre un viitor şi un trai mai bun. 
Potrivit proiectului pe parcursul desfăşurării acestuia, urmează a fi instruiţi, în domeniul primului ajutor calificat, 120 de salvatori din IGSU. Mai mult, programul tinde să consolideze şi să dezvolte competențele de prim ajutor în rândul pompierilor şi salvatorilor, prin preluarea bunelor practici a partenerilor polonezi şi prin utilizarea echipamentului donat de reprezentanții Poloniei, în valoare de peste 57 mii euro. 
În total activităţile proiectului sunt estimate la peste 247 mii euro, bani oferiţi de Ministerul Afacerilor Externe Polonez prin intermediul Programului “Polish Aid”. Proiectul va dura pînă pe 31 decembrie 2020 şi va include elaborarea programelor de instruire, dar şi achiziționare de echipament necesar.