Mergi la conţinutul principal

Capacitățile MAI de combatere a crimei organizate și corupției au fost evaluate de experții europeni

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a avut astăzi o întrevedere cu un grup de experți delegați ai Comisiei Europene, care au evaluat capacitățile sistemului afacerilor interne în domeniul contracarării crimei organizate și corupției.

Experții au apreciat și încurajat pașii și acțiunile întreprinse pentru îmbunătățirea capacității de răspuns a sistemului afacerilor interne la crima organizată și corupție: operaționalizarea Laboratorului ADN, în cadrul Poliției, intensificarea schimburilor calitative de informație pe canalele securizate europene, existența unui mecanism funcțional de conlucrare în domeniul combaterii corupției, atât la nivel intern, cât și interinstituțional ș.a.

Delegația a remarcat rolul important al HUB-ului de Securitate al UE la Chișinău, ca mecanism eficient de avertizare timpurie și îmbunătățire a ciclului de informații, prin cooperare cu Europol și alte organizații europene cu competențe în domeniul afacerilor interne.

Conform ultimelor modificări legislative, MAI urmează să preia o mare parte din lupta împotriva corupției, în special corupția mică, care constituie peste 90 % din totalul dosarelor pe corupție.

Vizita experților face parte din cadrul unui  mecanism de consolidare a instituțiilor UE, gestionate de Direcția Generală Politica Europeană de Vecinătate și Negocierile privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene- TAIEX. Proiectul are drept scop să ofere asistență pe termen scurt administrațiilor publice într-un mod unic inter pares, iar experții TAIEX sunt voluntari din partea administrațiilor publice ale statelor membre ale UE și își împărtășesc experiența acestora cu omologii lor în privința aplicării legislației Uniunii Europene.