Progresele implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pe domeniile de competență ale Ministerului Afacerilor Interne au fost prezentat astăzi Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană.
Raportul prezentat astăzi de ministra afacerilor interne, Ana Revenco, arată că, practic, jumătate dintre acțiunile în care MAI este desemnat ca executor au fost deja realizate.
A fost elaborat și aprobat Documentul de politici în domeniul prevenirii și combaterii criminalităţii organizate 2021 – 2026, cadrul care vin să sporească capacitățile de reacție și investigare a infracțiunilor comise în domeniul IT și eficientizează schimbul și analiza tendințelor fenomenului infracțional în diverse domenii.
A fost inițiată și continuă să fie promovată cooperarea autorităților naționale cu Europol, inclusiv prin operaționalizarea Hub-ului de Securitate al UE la Chișinău, prin care se asigură schimbul continuu de informații operaționale și strategice de pe flancul de Est al Uniunii Europene.
Republica Moldova a devenit parte a ciclului de politici ale UE privind criminalitatea internațională organizată și gravă (EMPACT). Țara noastră, în premieră, a fost implicată în misiuni și acțiuni de combatere a traficului de droguri și de arme de foc, traficul de migranți și traficul de ființe umane, alături de zeci de țări europene.
A fost elaborat și pus în aplicare cel de-al patrulea document de politică privind managementul integrat al frontierei de stat. Procedurile operaționale standard după care acționează astăzi Poliția de Frontieră, inclusiv în domeniul de securitate aeronautică, sunt deja racordate la standardele internaționale prevăzute de Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră).
Prin reorganizarea Biroului Migraţie şi Azil, a fost îmbunătățit accesul la servicii de informare, consultare și documentare a străinilor și solicitanților de azil pe întreg teritoriul RM, prin intermediul birourilor teritoriale Nord, Centru și Sud ale Inspectoratul General pentru Migraţie (IGM). În noua sa formulă, IGM facilitează accesul și îmbunătățește calitatea servicilor oferite investitorilor străini, mediului de afaceri, dar și străinilor sosiți la muncă, inclusiv cetățenilor statelor membre ale UE.
A fost elaborat și instituit Mecanismul naţional de monitorizare a implementării Convenţiei Lanzarote, pentru o mai bună protecție a copiilor împotriva exploatării sexuale și abuzurilor sexuale.
Și acestea sunt doar câteva dintre progresele MAI în contextul Acordului de Asociere RM-UE, pe domeniile sale de competență.
Discursul ministrei afacerilor interne în cadrul ședinței Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, din 24 mai 2023. : https://shorturl.at/oGR57