Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a dat start Școlii Securității, cu genericul „Împreună reducem riscurile”, activități destinate pregătirii copiilor din toată țară. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
Activitatea a început cu o ceremonie de deschidere, care a avut loc în localitatea Cornești din raionul Ungheni.
La ceremonia festivă au participat Ministrul al Afacerilor Interne, doamna Ana Revenco și șeful IGSU, colonel Oprea Alexandru.
Ministrul al Afacerilor Interne, doamna Ana Revenco a mulțumit elevii pentru că au ales această competiție și i-au parte la cea de a șasea ediție a “Școlii Securității”, iar concursurile educative, vor contribui la dezvoltarea tinerii generații pentru un mediu sigur în viitorul european. Mai mult, doamna Ministru a subliniat că echipele vor fi ghidate de specialiștii IGSU, cei care au creat acest concurs pentru pregătirea tinerii generații și de cei care, deja au adus primul steag în capitala europeană asumându–și misiuni internaționale.
În discursul său șeful IGSU a mulțumit pentru parteneriat Ministerului Educației și Cercetării, autorităților publice locale și altor parteneri pentru asistență în desfășurarea evenimentului. Conform oficialului va învinge prietenia, iar la Școala Securității elevii vor învăța deprinderi și lecții noi. Totodată, șeful Inspectoratului a menționat că în următoarele zile evenimentul se va desfășura la Chișinău, Bălți, Căușeni, Orhei, Hâncești, Cahul, Edineț, UTA Găgăuzia și Soroca, iar în total 1140 de tineri vor participa la evenimentul anual.
După încheierea ceremoniei, arbitrul principal a dat start competițiilor la care s-au înscris 6 echipe formate din 74 de elevi din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași și Strășeni. În cadrul primului concurs „Echiparea”, elevii au îmbrăcat uniformele de pompier și au ajustat căștile de protecție contra cronometru.
La competiția “Ghidează și salvează” tinerii au avut posibilitatea să-și testeze abilitățile de conlucrare în echipă, trecând printr-un labirint simulat cu ochii legați, fiind ghidați de conducătorii echipelor. Probele, care necesită rezistență maximă, forță și viteză sunt “Ștafeta combinată” și „Desfășurarea de luptă”. Elevii au acționat în echipă, au parcurs o distanță cu obstacole, au stins incendii simulate și au deprins primele tehnici de intervenție.
Totodată, programul activităților prevede ateliere de lucru privind acordarea primului ajutor medical în caz de luxații, arsuri, fracturi, inclusiv și manevrele de resuscitare.
Prima zi a competițiilor a culminat cu concursul de creație „Cartea de vizită”. Echipele au pregătit scenete artistice în domeniul bazelor securității vieții.
După finalizarea concursurilor și atelierelor interactive, juriul a premiat câștigătorii cu medalii și cupe.
Școala Securității “Împreună reducem riscurile” ediția 2023 are drept scop pregătirea tinerii generații în domeniul bazelor securității vieții prin organizarea concursurilor și