Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Reuniunea Asociației Șefilor de Poliție pentru Europa de Sud-Est, la încheierea mandatului Președinției Republicii Moldova

La 12 decembrie 2019, Inspectoratul General al Poliției a fost gazda celei de-a doua Reuniuni Generale a Asociației Șefilor de Poliție pentru Europa de Sud-Est (SEPCA). La evenimentul de rang internațional s-au asociat plenar delegații din statele membre SEPCA: Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Republica Srpska, precum și reprezentanți ai partenerilor strategici: Oficiul Federal al Poliției Criminale din Austria, Europol, Italia și Statele Unite ale Americii.

 

O atenție deosebită a fost acordată prezentării și aprobării Raportului de evaluare a amenințărilor SEPCA 2019, versiunea publică și cea confidențială, definitivarea căruia a constituit o prioritate fundamentală pentru anul curent, derivată din angajamentele asumate de Republica Moldova în contextul deținerii președinției SEPCA.

 

În cadrul întrunirii, Șefii de Poliție au abordat perspectivele de viitor privind stabilirea unui parteneriat de cooperare cu PCC SEE (Convenția Cooperare Polițienească pentru Europa de Sud-Est), precum și alte priorități de dezvoltare.

 

La închiderea oficială a Reuniunii, ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu a subliniat importanța dezvoltării parteneriatelor de cooperare între instituțiile polițienești, în special, promovarea unei platforme de discuții între șefii de poliție, menite să asigure schimbul de bune practici și abordări orientate spre liniștea și securitatea cetățenilor.

 

Pe parcursul Președinției, Inspectoratul General al Poliției a organizat la Chișinău ședințe tematice de lucru cu experții statelor membre SEPCA, precum și două reuniuni a șefilor de poliție. Menționăm că Inspectoratul General al Poliției a beneficiat, pe durata mandatului, de suportul și asistența financiară plenară a Oficiului Federal al Poliției Criminale din Austria și expertiza Europol.

 

SEPCA este o inițiativă de cooperare regională a Șefilor de Poliție, care urmărește promovarea acțiunilor strategice și operaționale menite să prevină și să contracareze amenințările fenomenului criminalității organizate la nivel regional.