Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Lansarea unui nou proiect moldo-român privind prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere

 

Delegația Ministerului Afacerilor Interne a participat la conferința de lansare a proiectului “Cooperarea regională pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere România – Republica Moldova”. Evenimentul a avut loc astăzi, 26 septembrie 2019, în orașul Iași, România.
Proiectul dat propune crearea unei noi platforme informatice de colaborare care va servi drept canal securizat de schimb de date nesecrete între serviciile de poliție din zona de intervenție, precum şi vor fi realizate lucrări de modernizare al sectoarelor poliției de frontieră Toceni, Stoianovca, Brânza și Valea Mare, va fi renovată infrastructura a 10 sectoare de poliţie la nivelul Inspectoratului General al Poliției şi va fi construit un sediu nou pentru 2 subdiviziuni operative ale Inspectoratului Naţional de Investigaţii.

În cadrul conferinței, Secretarul de Stat al MAI, Gheorghe Bălan a exprimat aprecierea înaltă pentru parteneriatul constructiv existent menționând că: ”Implementarea proiectului în domeniul cooperării transfrontaliere moldo-române, va avea cu certitudine rezultate precum creșterea capacității operative și de intervenție în zona de frontieră prin realizarea unor investiții și achiziții pentru instituțiile responsabile de aplicare a legii, modernizarea infrastructurii sediilor subdiviziunilor polițienești din Republica Moldova și România. Totodată, se va realiza o platformă de colaborare între părți privind analizarea informațiilor în scopul creșterii operativității structurilor de poliție în schimbul de date și informații. Vom continua să fim pro-activi și vom face tot posibilul pentru ca reformele implementate, să fie eficiente și orientate spre cetățeni.”
De asemenea, s-a reliefat importanța consolidării securității frontierei răsăritene a UE prin creșterea mobilității și capacității administrative a unităților de poliție și poliție de frontieră. În acest sens, ofițerii de poliție vor fi instruiți pe un număr variat de tematici operaționale, rezultatul fiind posibilitatea acestora de a folosi noile tactici și metode de combatere a infracțiunilor transfrontaliere.
Impactul proiectului va fi durabil în timp, asigurând dezvoltarea și utilizarea de tehnologii speciale pentru examinarea atât a informațiilor la nivel regional cât și consolidarea capacității de analiză a riscurilor și a managementului rațional al forțelor pentru a contracara infracțiunile pe sectorul de responsabilitate.