Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Întrevederea Ministrului al afacerilor interne cu Ministrul afacerilor externe al Lituaniei

Viceprim-ministrul, ministrul al afacerilor interne, Andrei Năstase a avut astăzi o întrevedere cu Ministrul de externe al Republicii Lituania, Linas Linkevičius.

 

În debutul reuniunii, ministrul de interne a menţionat bunele relaţii în domeniul afacerilor interne, rolul şi contribuţia autorităţilor lituaniene în contextul reformelor instituţionale şi proiectele în desfăşurare.

 

Totodată, au fost trecute în revistă evoluţiile naţionale în domeniul securităţii naţionale, fiind menţionat suportul Lituaniei în deschiderea la Chişinău a Oficiului NATO precum şi implicarea statului baltic în consolidarea securităţii regionale.

 

Ministrul de externe, Linas Linkevičius la rîndul său a subliniat importanţa investirii noului guvern pro-european şi a implementării în continuare a Acordului de Asociere RM-UE, dar şi rolul experţilor lituanieni în contextul “Misiunii Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova”, în special pe domeniile anticorupţie, spălarea banilor, domeniul bancar. De asemenea, oficialul lituanian a remarcat succesele bilaterale obţinute în domeniul afacerilor interne prin proiectele implementate cu sprijinul UE.

 

În acest sens a menţionat poiectul în derulare TWINNING cu genericul “Reforma instruirii iniţiale şi continue a sistemului de poliţie dn Republica Moldova”, implementat în contextul Programului de suport bugetar al UE pentru reforma Poliţiei. Printre subiectele discutate s-a enumerat frauda bancară din Republica Moldova şi „Laundromatul rusesc”, rolul instituţiilor de drept în investigarea infracţiunilor transnaţionale, ambii oficiali manifestând deschidere şi sprijin reciproc în acest sens.

 

Suplimentar, au fost abordate şi rolul statelor în prevenirea şi combaterea falsului în noutăţi dar şi ameninţărilor hibrid. În final, ministrul Năstase a reiterat interesul în intensificarea relaţiilor bilaterale cu omologul lituanian pe diferite domenii de interes comun (anticorupţie, spălarea banilor, investigaţia fraudei bancare etc.), inclusiv prin detaşarea consilierilor lituanieni.

 

La rândul său, ministrul lituanian de externe a dat asigurări de sprijin pe domeniile date, inclusiv prin intermediul experţilor în domeniu dar şi iniţiativelor implementate.

 

Vizita delegației lituanene se desfăşoară în contextul investirii noului guvern, iar principalele subiecte de pe agenda oficialului lituanian includ modalităţile de intensificare şi aprofundare a relaţiilor moldo-lituaniene, cooperarea în domeniul integrării europene, cooperarea în domeniul afacerilor interne, colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale, etc.