Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Conducerea MAI a comunicat publicului despre activitatea MAI în perioada stării de urgență

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a vorbit în cadrul unui briefing de presă, despre situația la zi, în legătură cu acțiunile Ministerului Afacerilor Interne și măsurile întreprinse, în vederea prevenirii răspândirii virusului de tip nou.

 

Ministrul a punctat despre activitatea subdiviziunilor MAI, despre misiunea Poliției, Carabinierilor și Poliției de Frontieră în perioada situației de urgență.

 

Totodată, a fost prezentată Harta interactivă cu privire persoanele aflate în regim de autoizolare, care permite monitorizarea și evidența acestora pe întreg teritoriul țării.

 

Aceasta presupune sistematizarea și analiza datelor aferente cazurilor suspecte de COVID-19, conține toate datele persoanelor care au intrat și continuă să intre în R. Moldova din alte state și care sunt obligate să respecte autoizolarea pe un termen de 14 zile.

 

Pentru asigurarea eficienței acestui proces este aplicat schimbul de informații  permanent dintre subdiviziunile MAI (IGPF - IGP) și MAI – MMPSF (Agenția Națională de Sănătate Publică), fapt care permite ținerea la control a situației epidemiologice din țara noastră.

 

În acest sens, șeful IGP, Vadim Cojocaru a menționat că angajații Poliției Naționale, pe lângă faptul că luptă cu epidemia, rămân responsabili de ordinea și siguranța publică. .

 

Pentru a cunoaște care este situația, șeful IGP a prezentat datele statistice pentru primele luni ale anului, menționând că se atestă o descreștere a fenomenului infracțional cu 2,15 %, comparativ cu perioada analogică a anului 2019. 

Astfel, de la începutul anului au fost comise 6007 infracțiuni (6139 – 2019).

 

Din acest număr avem:

omoruri – 48 (40 – 2019)

vătămări intenționate grave – 45 (45 – 2019)

violuri – 64 (78 – 2019)

furturi – 1962 (1955 – 2019)

accidente rutiere – 397 (468 – 2019) cu 58 decedați (49 – 2019).

Peste 80% din infrațiuni (omoruri și infracțiuni grave) au fost săvârșite în urma consumului de alcool. 

 

Ministrul a mulțumit colegilor care stau în prima linie și luptă cu pandemia și a  îndemnat oamenii să respecte regulile impuse, să manifeste prudență și responsabilitate, să stea acasă și să colaboreze cu Poliția.

 

Briefingul poate fi urmărit aici.

 

Menționăm că MAI are zilnic peste 9 mii de angajați implicați în prevenirea răspândirii virusului, iar până la ziua de azi avem înregistrate 9 persoane din cadrul subdiviziunilor MAI, infectate cu COVID - 19.